Chronicle.lu visited the Zero Waste Dinner by Mesa and us last Sunday and released an article about it.
News
Demands for the World Earth Day 2024
On Earth Day today, the 22nd April, we signed the following demands in French together with a number of other organizations.
REVENDICATIONS MARCHE POUR LA TERRE 22.4.2024
Le collectif d’organisations issus de la société civile ici rassemblées demande au gouvernement Luxembourgeois :
1. de s’engager de manière conséquente pour une transition ambitieuse et juste pour le Luxembourg
- Une préservation de la biodiversité et des ressources en eau
- Renforcer la préservation de la biodiversité, en renforçant la législation destinée à préserver les espèces et les écosystèmes et en augmentant les soutiens financiers pour préserver cette biodiversité au Luxembourg
- Gérer l’eau potable avec précaution, en planifiant et en développant une gestion des ressources hydrique adaptée aux nouvelles tendances climatiques
- Protéger, renaturer et restaurer les milieux aquatiques naturels et les espaces verts
- Créer des corridors écologiques
- Renforcer la protection juridique de la nature
- Une alimentation saine et respectueuse de la planète à la portée de tou.tes
- Soutenir une agriculture respectueuse de l’environnement à hauteur des services écosystémiques fournis
- Mettre en œuvre resp. réadapter le PAN-Bio 2025 en collaboration avec les acteurs du secteur bio en vue d’une feuille de route tournée vers l’avenir
- Promouvoir un élevage strictement lié au sol et la diversification agricole
- Réorienter la consommation vers des produits locaux et à faible empreinte écologique
- Défendre les semences paysannes dans le cadre de la réforme de la législation européenne sur la commercialisation des semences
- Des modes de consommation durables axés sur la réparation, le réemploi et le partage
- Favoriser les modes de consommation axés sur la réparation, le réemploi et le partage
- S’engager pour une mise en œuvre ambitieuse du « Ofall- a Ressourcepak »
- améliorer les filières de recyclage
- Une réduction des besoins énergétiques et un développement des énergies renouvelables et locales
- Sortir rapidement des énergies fossiles
- Inscrire la sobriété énergétique en tant que priorité absolue
- Développer les énergies renouvelables, locales et décentralisées
- Continuer de manière conséquente la sortie du nucléaire et couper tout investissement à ces technologies dangereuses pour l’être humain et la planète
- Garantir un système de tarification du CO2 socialement responsable
- Un habitat densifié, durable et abordable
- Promouvoir un aménagement des territoires participatif et juste qui vise une zéro artificialisation des sols
- Favoriser la construction écologique, circulaire et démontable
- Favoriser le chauffage et les rénovations écologiques et lutter contre la précarité énergétique
- Une mobilité active, collective, électrique et partagée
- Développer la mobilité active et les transports en commun
- Passer à un parc de voitures légères, électriques, partagées et peu nombreuses
2. de renforcer les responsabilités du Luxembourg au-delà de ses frontières
- Un financement climatique juste et une contribution équitable aux pertes et préjudices
- Faire du financement climatique une question de justice climatique
- Impliquer les populations locales dans le financement climatique et respecter leurs droits
- Des relations commerciales équitables et respectueuses de l’environnement et du principe de souveraineté alimentaire
- Promouvoir le commerce équitable, en particulier dans les achats publics
- Dire non aux traités de libre-échange avec les pays du Sud global, comme le traité Mercosur
- S’engager pour une mise en œuvre juste de la nouvelle loi européenne sur la déforestation
- Dans le cadre de la transposition de la directive européenne sur le devoir de vigilance des entreprises en matière de durabilité dans la législation nationale, adopter une législation efficace et solide, pleinement alignée sur les normes internationales, en particulier au niveau de l’inclusion de l’ensemble du secteur financier.
- Un secteur financier responsable
- S’engager pour un secteur financier respectueux du climat et des droits humains
- Mettre fin au greenwashing et au « socialwashing » dans le secteur financier
- Garantir la participation de la société civile
- Une aide de coopération ambitieuse, juste et climato-compatible
- Favoriser une aide publique au développement cohérente, transparente, climato-compatible et désintéressée
- Mener une coopération attentive aux droits et au savoir-faire des peuples indigènes
- Faire de la transition énergétique juste une priorité de la politique de coopération
- Une reconnaissance des réfugiés climatiques
3. d’amplifier une transition sociétale au service du bien commun
- Des politiques ambitieuses en faveur des écosystèmes fondées sur la protection, la résilience et la restauration de ces systèmes
- Une transition socialement juste sur le plan national et international
- Inclure les groupes de personnes vulnérables au niveau local et régional lors des décisions liées à l’adaptation au changement climatique
- Prendre des mesures qui protègent les personnes les plus vulnérables au changement climatique.
- S’assurer que les alertes se fassent en plusieurs langues
- Interdire la construction de logements et infrastructures dans les zones inondables
- Réduire les îlots de chaleur en ville, notamment autour d’infrastructures telles que les écoles et les hôpitaux
- Une évolution du paradigme économique au profit du bien commun
- Une gouvernance participative, inclusive et transformatrice
- Construire les conditions de l’engagement et de la participation des citoyen.ne.s dans le changement de leur mode de vie et de leur consommation au niveau local (conscientiser aux défis et possibilités d’action, soutenir l’initiative citoyenne pour des modes de consommation et de vie plus responsables et durables)
- Instaurer le dialogue et la co-construction entre les citoyen.ne.s et les autorités publiques sur les questions climatiques et écologiques.
- Mettre en place des instances d’évaluation et de suivi de la mise en œuvre des politiques climatiques au niveau local et national, mêlant expert.e.s et citoyen.ne.s.
- Une approche axée sur le genre dans les politiques climatiques
- Une intégration de la protection du climat et du développement durable dans les programmes éducatifs, scolaires et de formation continue, en coopération avec les organisations de la société civile.
Article about the Zero Waste Dinner in Tageblatt
Tageblatt visited the Zero Waste Dinner by Mesa and us last Sunday and released an article in German about it.
100,7: “Foodsharing: give instead of throw away”
Daniel was the guest on the radio show Den Hallwer Néng.
Big thanks to Schengen-Lyzeum
We are very grateful for the donation of 2500€ received by the German-Luxembourgish school Schengen-Lyzeum! The money was collected in their fundraiser run in July 2023. Our Foodsaver Misch attended the official check handover on the 17th October. Thanks to this awesome school community!
Panel discussion of the 28th September
In the context of the national elections, we had a panel discussion on the topic of the fight against food loss and waste on the 28th September with the moderator Patrick Azevedo and the following guests:
- Experts
- Dr. Rachel Reckinger, uni.lu
- Estelle Flammang, on.perfekt
- Svenja Zelder, IBLA
- Representatives of the parties:
- Jeff Boonen, CSV
- Chantal Gary, déi gréng
- Eric Weirich, déi Lénk
- Luc Emeringer, DP
- Olivier Bichel, LSAP
- Josiane Engel, Piraten
As everyone agreed that more needs to be done, we hope for a legislative initiative in the next legislative period!
Many thanks for the participation of our guests, for the interest by the people in the public, for the co-organisation with our partners MICROTARIANS S.à. r.l.-SIS and natur&ëmwelt a.s.b.l., and for the financial support by the Œuvre Nationale de Secours Grande-Duchesse Charlotte!
All You Can Eat @ Lëtzebuerg City Museum
We are honored to be part of the temporary exhibition All You Can Eat in Lëtzebuerg City Museum. The exhibition can be visited from today, the 6th October, until the 14th of July 2024. More details about the exhibition and the accompanying events can be found on the museum’s website.
Article on 2000m2.lu
In the frame of the project 2000m2 by natur&ëmwelt a.s.b.l., co-labor s.c. and IBLA a.s.b.l., an interview with us was published in German.
International Foodsharing Collab in the press
Foodsharing Luxembourg was one the organisers of the International Foodsharing Collab weekend. There was a barcamp for the international Foodsharing movement in the SNJ center in Marienthal and some workshop for the public at the Kolla x Mersch festival last weekend from the 18th to the 20th August 2023.
We were mentioned by the following media:
You find more details in our press release.
Food Appreciation and Rescue Workshops at the Kolla x Mersch Festival
According to the ILRES survey on food waste in Luxembourg of September 2022 [1], a large part of the population has the desire to waste less food. The only thing is that people often do not know how to achieve this. Foodsharing Luxembourg and the Foodsharing Akademie are offering free interactive workshops on the weekend of 19 and 20 August at the “Kolla x Mersch” festival in Merscher Park.
With various activities on the topic of food appreciation and food rescue, the food rescuers want to reach a broad audience there. On Saturday, there will be an introduction to the global context of food waste, an information event by Foodsharing Luxembourg and a film screening of “Taste the Waste” followed by a discussion. On Sunday, the day will start with a snipping disco. Everyone can join in and chop vegetables and fruit, which will be prepared on site and offered to everyone. In between, you can watch a juggler and learn to juggle yourself. This will be followed by a workshop on racism issues in the context of food rescue initiatives and another info session by Foodsharing Luxembourg.
You can find the exact programme with names of speakers, times and languages on our project page: https://www.foodsharing-akademie.org/barcamp-festival/
Around one third of all food produced worldwide is not consumed [2]. The resources it contains, such as labour hours, water, transport, etc., are thus equally wasted. This has devastating effects on the environment and the climate. According to a March 2023 study from the journal Nature Food, food loss and waste was responsible for 9.3 gigatonnes of CO2e in 2017 [3]. This corresponds to almost one third of the total global CO2 emissions in that year and almost the CO2 emissions of the USA and the EU together! For this reason, among others, it is also the declared goal of the United Nations to halve food waste and loss worldwide by 2030.
The latest figures from Eurostat on the problem in Luxembourg speak of an average of 147 kg of wasted food per person per year [4]. Two thirds of this occurs at home. Luxembourg is thus clearly above the already high EU average of 127 kg. There are effective solutions along the value chain, many of which could be implemented relatively easily by politicians, businesses and private households.
Foodsharing Luxembourg is a non-governmental organisation (a.s.b.l.) composed of over 700 volunteer members. The vision is that all edible food in Luxembourg is consumed. The volunteers fight food loss and waste by supporting the rapid exchange of food that would otherwise be thrown away. By raising awareness of this issue and its impact on the climate, the environment and society, and by driving systematic change, Foodsharing Luxembourg aims to drastically reduce waste.
The project partner Foodsharing Akademie aims to raise awareness on the topic of food waste through various educational offers and materials and to inform about global contexts and impacts. Learners are made aware of their own possibilities for action and motivated to take their own actions in order to achieve the desired multiplication effect.
On the same weekend, an international barcamp of the foodsharing movement will take place at the SNJ centre in Marienthal, focusing on better cross-border networking and learning from each other. Participants from Belgium, Germany, Great Britain, Luxembourg, the Netherlands and Austria will be there and later in the day also at the festival in Mersch.
Both events are supported by the Erasmus Plus programme of the European Union and the Œuvre Nationale de Secours Grande-Duchesse Charlotte.
For further information, please contact Foodsharing Luxembourg.
[1] ILRES survey, September 2022: https://antigaspi.lu/wp-content/uploads/2022/09/Ilres_Le-gaspillage-alimentaire_sept-2022.pdf
[2] United Nations on food loss and waste: https://www.un.org/en/observances/end-food-waste-day
[3] Cradle-to-grave emissions from food loss and waste represent half of total greenhouse gas emissions from food systems: https://www.nature.com/articles/s43016-023-00710-3.epdf
[4] Figures on food loss and waste in the EU from 2020 published by Eurostat, 2022: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220925-2